Alev Alatlı, edebiyattan, felsefeye, ilahiyattan dilbilime, politikadan, ekonomiye kadar çok yönlü çalışmaları ile etkili bir düşünür ve yazardır. Türk edebiyatına yaptığı katkıları ile 2014’te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Alev Alatlı kurucusu olduğu Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nun Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 

Alev Alatlı, ekonomi ve istatistik lisansını ODTÜ’de, ekonomi ve ekonometri yüksek lisansını ABD Vanderbilt Üniversitesi’nde tamamladı. Dartmouth College’da doktoraya başladı. Felsefe, ilahiyat, düşünce ve medeniyet tarihi alanlarına yönelen Alatlı, Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev yaptı. California Üniversitesi’nde Türkçe üzerine psiko-dil bilim çalışmaları yürüttü. Edward Said’in Haberlerin Ağında İslam (1985) ile Filistin Sorunu (1986) kitaplarını tercüme etti. Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile onurlandırıldı. 1987’de İşkenceci romanı Türk Yazarlar Birliği’nin Yılın En İyi Romanı Ödülü’ne layık görüldü. 2006’da Gogol’un İzinde üçlemesi Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği’nin Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 

Alet Alatlı’nın yayımlanmış eserleri şunlardır: Yaseminler Tüter mi Hâlâ?, Aydın Despotizmi, İşkenceci, Kadere Karşı Koy A.Ş., Or’da Kimse Var mı? roman serisi (Viva La Muerte, Nuke Türkiye, Valla Kurda Yedirdin Beni, OK Musti, Türkiye Tamamdır! Beyaz Türkler Küstüler), Schrödinger’in Kedisi roman serisi (Kabûs, Rüya) Gogol’un İzinde roman üçlemesi (Aydınlanma Değil, Merhamet, Dünya Nöbeti, Eyy Uhnem! Eyy Uhnem!), Hollywood’u Kapattığım Gün, Ben Böyle Düşünüyorum! Demekle Olmuyor, Nasihatname 1- Fesüphanallah!, Nasihatname 2 Hafazanallah!

Alev Alatlı ayrıca Batıya Yön Veren Metinler ve Bize Yön Veren Metinler kitaplarını derlemiştir.